Logistyczny wybór - SUUS wystartował z pierwszą kampanią wizerunkową

backoffice.png
„Kariera w SUUS to logistyczny wybór” – pod takim hasłem startuje kampania employer brandingowa największego polskiego operatora logistycznego, firmy Rohlig SUUS Logistics. Głównym celem kampanii jest budowa świadomości marki jako pracodawcy i dotarcie do kandydatek i kandydatów z branży, ale nie tylko.      Firma stawia na ludzi i do stworzenia kampanii od samego początku zaangażowała pracowników.

W ramach kampanii został stworzony także brand hero LogiSUUS – mały robot o wielkim sercu, a także wyjątkowych zdolnościach. LogiSUUS to nie tylko kompan pracowników. Kreacja postaci nawiązuje do kompleksowości usług logistycznych świadczonych przez firmę – potrafi zmieniać się w samolot, wagon kontenerowy, statek i ciężarówkę, a jednym z jego atrybutów jest też wózek widłowy. Robot symbolizuje również nowoczesną technologię wykorzystywaną w firmie i inspiruje do działania. LogiSUUS będzie wykorzystywany w kampanii w kreacjach OOH, na stronie kariery i profilach pracodawcy, w animacjach i filmach pokazujących kulisy pracy czy w mediach społecznościowych.

– Jesteśmy polską firmą rodzinną i oferujemy wyjątkowe miejsce pracy w niezwykle perspektywicznej branży. Z jednej strony logistyka (TSL) jest znaczącym obszarem polskiej gospodarki, a z drugiej Polska jest niekwestionowanym liderem europejskiego transportu. Do tego pandemia i wojna wymusiły potężną i długo wyczekiwaną transformację w obszarze technologii oraz ESG. Obserwujemy zwiększone zainteresowanie wśród wielu kandydatów z branż takich jak finanse, ubezpieczenia czy FMCG i retail. Ludzie szukają motywującej atmosfery, dynamicznego rozwoju i ambitnych wyzwań, a to dla nas codzienność. SUUS jest swój, własny – tu od zawsze to człowiek jest na pierwszym miejscu, co pozwala nam budować zróżnicowane środowisko pracy oparte na szacunku i wzajemnym zaufaniu. Naszym głównym celem strategicznym jest osiągnięcie pozycji pracodawcy numer jeden w branży TSL, a ta kampania jest kolejnym krokiem w tym kierunku – mówi Piotr Iwo Chmielewski, członek zarządu Rohlig SUUS Logistics.

Hasło „Logistyczny wybór” jest puentą podkreślającą, że praca w Rohlig Suus Logistics to logiczny i oczywisty, a tym samym najlepszy wybór. Promocji kampanii będą towarzyszyły dedykowane oznaczenia w mediach społecznościowych, min. #LogistycznyWybór, #SUUStoLogistycznyWybór.

– Chcieliśmy wiedzieć, co wyróżnia naszą firmę jako pracodawcę. Zanim przystąpiliśmy do tworzenia kampanii, zwróciliśmy się z pytaniami do naszych pracowników, czyli najważniejszego źródła informacji. To oni wskazali nam obszary, które najbardziej cenią i które są unikatowe. Podczas spotkań w ramach grup fokusowych szybko wskazali nam, które wartości są dla nas najważniejsze i dlaczego SUUS to wyjątkowe miejsce pracy. Co więcej, do udziału w sesji zdjęciowej do kampanii również zaprosiliśmy naszych pracowników. Na materiałach promocyjnych zobaczymy 18 osób, ambasadorki i ambasadorów SUUSa, którzy reprezentują różne obszary naszej firmy. W tej kampanii chcemy pokazać to, co jest dla nas najważniejsze, czyli że SUUS – to przede wszystkim ludzie – tłumaczy Emila Badełek, People Experience Manager w Rohlig SUUS Logistics.

Wspomniane spotkania z pracownikami pozwoliły na określenie osi kampanii i zdefiniowanie pięciu filarów EVP (Employee Value Proposition), czyli: dwustronny szacunek, motywująca atmosfera, pewna droga rozwoju, nowoczesne środowisko pracy oraz polska firma o globalnym zasięgu.

Kampania skierowana jest do kandydatek i kandydatów z branży logistycznej, w tym spedytorów, agentów celnych, pracowników magazynów i terminali, oraz pracowników funkcji wsparcia, czyli specjalistów z zakresu IT, zarządzania projektami, administracji, HR i marketingu, ale to nie wszystko. Kampania będzie także skierowana do przewoźników i kierowców, czyli ważnych dla firmy partnerów biznesowych. Działania realizowane są na nośnikach outdoorowych w 10 polskich miastach, nośnikach LED w komunikacji miejskiej w Poznaniu oraz licznych formatach online (m.in. w mediach społecznościowych, reklamach display, w serwisie YouTube). W ramach kampanii powstało sześć kreacji, reprezentujących różne obszary działalności organizacji – od spedycji, poprzez magazynowanie, transport, po zaplecze administracyjne.

Przy opracowaniu m.in. koncepcji kreatywnej, głównego hasła kampanii czy postaci LogiSUUSa firma współpracowała z agencją kreatywną Uszka w Barszczu. Za dystrybucję kampanii odpowiada dom mediowy Czarna Owca, a za część wizualną studio animacji CoreFX.