Individualni tovor

Za popolno zavarovanje vrednosti pošiljke imajo naše stranke možnost, da se odločijo za zavarovanje INDIVIDUALNEGA TOVORA, ki ga priporočamo posebej za pošiljke večje vrednosti.

 

Zavarovanje INDIVIDUALNEGA TOVORA je del skupine premoženjskih zavarovanj. Zavarovanec vedno prejme celoten znesek odškodnine za škodo ali izgubo – ne glede na to, kdo je odgovoren in tudi če ni kriv nihče. Naše stranke pri nas kot njihovih posrednikih prejmejo ugodne tarife, ki niso na voljo za posamezne subjekte.

Zavarovanje INDIVIDUALNEGA TOVORA spremeni najvišjo mejo odgovornosti prevoznika, določeno v mednarodnih konvencijah. V skladu z zakonskimi predpisi je odgovornost prevoznika za pošiljko omejena. Glede na vrsto prevoza se razlikuje in tako je največja odgovornost špediterja, kot sledi:

  • pri kopenskem transportu 8,33 SDR za vsak kilogram manjkajoče bruto teže, kot je določeno v količinah iz Mednarodne konvencije o CRM
  • pri pomorskem transportu – 2 SDR za 1 kg (Haaška konvencija)
  • pri železniškem transportu – 17 SDR za 1 kg (Konvencija CIM)
  • pri zračnem transportu – 17 SDR za 1 kg (Varšavska konvencija)
     

Pomen zavarovanja tovora izhaja iz dejstva, da lahko vrednost blaga znatno preseže zgornje meje odgovornosti. Z zavarovanjem tovora bo vaša pošiljka med prevozom zavarovana za polno vrednost, skladno s komercialno dokumentacijo. Poleg tega na izplačilo odškodnine ne bodo vplivale škode, ki so posledica višje sile (orkan, naravne nesreče itd.), čeprav v takšnem primeru špediter ne nosi nobene odgovornosti za škodo.

Izvedite več o škodah, ki jih špediterjeva civilna odgovornost ne krije, jih pa krije zavarovanje tovora.

Pred uporabo individualnega zavarovanja tovora preberite splošne pogoje zavarovanja, ki jih zajema dokument Zavarovanje tovora – Splošni pogoji zavarovanja premoženja v transportu.

Splošni tovorni dokumenti

Potvrzení o pojištění (Insurance Certificate) [PDF]

Institute Cargo Clauses A [PDF]

Institute Clasification Clause [PDF]

Institute Replacement Clause 1.1.34 [PDF]

Institute Radioactive Contamination Chemical Biological Bio-Chemical And Electromagnetic Weapons Exclusion [PDF]

Institute radioactive contamination biological and cyber atack [PDF]

Institute Cyber Attack Exclusion Clauses [PDF]

Termination of Transit Clause Terrorism [PDF]

ICC Air [PDF]

ICC strike [PDF]

ISM Clause [PDF]

Zahteva za izračun cene