Rohlig Suus Logistics rozširuje národnú distribučnú sieť a otvára pobočku v Zelenej Hore (Poľsko)

Dynamický rast sektora e-commerce v Poľsku urýchľuje rozvoj skladovej logistiky v menších regiónoch. Rohlig Suus Logistics, jeden z najväčších logistických operátorov v strednej Európe, si uvedomuje potenciál Lubušského vojvodstva a otvoril nový sklad v Zelenej Hore na ul. Nowy Kisielin – Nowa 3. Táto investícia je primárne zameraná na zvýšenie prevádzkového potenciálu národnej distribučnej siete.

Pandémia COVID-19 radikálne zmenila nákupné zvyky Poliakov. Zo dňa na deň sme väčšinu produktov začali nakupovať online. Podľa prognóz vykonaných PwC, bude v roku 2026 hrubá hodnota poľského e-commerce trhu predstavovať 162 miliárd PLN, čo znamená priemerný ročný nárast o 12 %. S najväčším nárastom online predaja sa počíta v kategóriách potraviny, zdravie a krása. Potenciál e-commerce sektora si všíma aj poľský logistický operátor Rohlig Suus Logistics, ktorý intenzívne rozvíja prevádzkovú možnosť tuzemskej distribučnej siete a otvára nové pobočky v perspektívnych lokalitách. Jednou z nich je Lubušské vojvodstvo, kde v rokoch 2001-2019 dosahovala hodnota rastu HDP na obyvateľa v ročnom priemere 3-4 %, čo zaradilo tento región do druhej najlepšej skupiny regiónov EÚ. Rozvoju vojvodstva nahráva aj blízkosť západnej hranice krajiny, záujem zahraničných investorov a rozsiahla ekonomická zóna.

„Podľa správy „E-commerce v Poľsku“ až 77 % používateľov internetu aspoň raz v roku 2021 nakupovalo na internete, čo znamená nárast oproti roku 2020 o 4 percentuálne body. Rovnako v Rohlig Suus Logistics pozorujeme väčší záujem o online nákupy. Napr. v oblasti „home deliveries“ sme zaznamenali medziročný nárast o 16%. Takto dynamický rozvoj e-commerce v posledných rokoch znamenal, že na uspokojenie dopytu trhu a aktuálnych požiadaviek zákazníkov posilňujeme našu distribučnú sieť otvorením nových terminálov. Veríme, že prudký nárast e-commerce v Poľsku zaväzuje logistických operátorov byť bližšie ku konečnému príjemcovi,“ hovorí Adam Galek, člen predstavenstva Rohlig Suus Logistics.

„Nová pobočka v Zelenej Hore nielen skvalitní služby, ktoré poskytujeme, ale navyše umožní efektívnejšiu realizáciu zákaziek. Táto investícia je pre nás dôležitým prvkom pri realizácii stratégie rozvoja zmluvnej logistiky a umožňuje nám byť bližšie k podnikaniu našich klientov,“ dodáva.

Nový objekt poľského logistického operátora Rohlig Suus Logistics je sklad triedy A s rozlohou takmer 3000 m2, ktorý sa nachádza v ekonomickej zóne s rozlohou viac ako 160 ha v Nowom Kisieline v Zelenej Hore. Nové prekladisko má zvýšiť prevádzkové možnosti tuzemskej distribučnej siete spoločnosti.

„Dlhodobo si všímame logistické potreby regiónu, ktoré sme doposiaľ realizovali s využitím služieb partnera. Vlastná pobočka päťkrát zvyšuje naše prevádzkové schopnosti a je dôležitým prvkom stratégie rozvoja spoločnosti v regióne. Najprv sa zameriame na obsluhu miestnych podnikov a vnútroštátnych kusových zásielok,“ hovorí Katarzyna Rusin, riaditeľka poznanskej pobočky spoločnosti Rohlig Suus Logistics.

Zelená Hora je významným mestom z hľadiska národnej i medzinárodnej logistiky, okrem iného má výborné spojenie s európskym diaľničným systémom (cesty A2, A18). V okolí sa nachádzajú dva koridory transeurópskej dopravnej siete TEN-T: koridor Severné more-Baltské more a Baltsko-jadranský.

„Zelená Hora je bezpochyby mestom s obrovským potenciálom, ktoré sa nachádza v priaznivej geografickej polohe. Vďaka skvelej komunikácii a blízkosti veľkých prekladísk hrá nová pobočka dôležitú úlohu v organickom raste spoločnosti,“ dodáva Adam Galek.

Sklad v Zelenej Hore je ďalšou investíciou spoločnosti v rámci stratégie byť čo najbližšie k podnikaniu klientov. Poľský logistický operátor nedávno otvoril pobočku v Plzni v Českej republike. V súčasnej dobe má Rohlig Suus Logistics 31 pobočiek.

 

Žiadosť o cenovú kalkuláciu